Skip to main content

Idealisk fördelning av verksamma ämnen i pulverform

Vid satsvis bearbetning av kemiska och farmaceutiska biokatalysatorer (verksamma ämnen), såsom galenik, består uppgiften av att homogent fördela avvikande, verksamma ämnen i lämpliga pulverformiga fyllmedel. Det ställs särskilt höga krav på blandningsmetoden vid framställning av dessa verksamma föreningar: Det gäller definierade krav för den pulveriserade blandningen, till exempel med avseende på homogenitet, renhet, fördelning av partikelstorlek och stabilitet.

Vertikala mixrar från amixon® har visat sig hålla måttet vid en sådan viktig uppgift. De erbjuder specifika fördelar jämfört med andra mixerkonstruktioner, eftersom de är enkla att använda, snabba att inspektera eller rengöra samt universellt användbara. Framför allt garanterar de utmärkta blandningsresultat. Detta beror på att det spiralformade blandverktyget på dessa apparater skapar ett rymdkontrollerat totalflöde genom att skruva blandningen uppåt i periferin i blandningskammaren – utan något dödutrymme – och låter den glida nedåt i mitten. Paddelliknande skruvarmar med så kallade statiska blandverktyg säkerställer starka, radiella flöden i blandningen. Således uppnås, oavsett flödesegenskaperna (torra, fuktiga eller suspenderade) i recepten, hög blandningskvalitet med en låg energitillförsel, som i praktiken inte kan förbättras.

Den vertikala mixern från amixon® i praktisk handling: fördelning av verksamma ämnen i läkemedelsproduktion

Detta påstående kan bäst visas med ett praktiskt exempel. amixon® planerade och levererade för framställningen av verksamma ämnen i ett farmaceutiskt företag en vertikalblandare med ett arbetsutrymme på 3 m³. Den skulle användas till mikrofin fördelning av verksamma ämnen i tablettmassa med efterföljande fuktning och torkning.

Först vägdes och fördelades huvudbeståndsdelarna automatiskt. Sedan tillsatte man manuellt de verksamma ämnesberedningarna och registrerade dem med streckkod. Blandningsprocessen skedde sedan distribuerande och desagglomerande med hjälp av ytterligare flerstegs skärrotorer. Därefter tillsattes högviskosa vätskor, såväl som suspenderade, pumpbara föreningar som extraherats. Ytterligare torrsubstanser tillsattes och fördes på de fuktiga partikelytorna med mycket skonsam blandning. Den fritt flytande massan, som gjordes lättflytande genom torkningsprocessen, blev sedan förpackade i tablettform.

Blandningskammaren tömdes utan segregering till den sista restmängden – under ideala förhållanden uppnåddes i praktiken en tömningsgrad på upp till 99,997 %.

Vertikal blandare med ett arbetsutrymme på 3 kubikmeter

Slutligen kunde en automatiserad våtrengöring utföras med hjälp av WaterDragon®-systemet. Grundlig rengöring av anläggningar med mixrar är absolut nödvändig. Undvikande av förorening är å ena sidan kvalitetsbestämmande och å andra sidan ett absolut ”måste”, till exempel med avseende på allergenfria näringsämnen i matvaror. Absolut renhet från allergener kan endast säkerställas i bulkblandningsanläggningar genom grundlig våtrengöring.

WaterDragon®-systemet rengör enheten utan tvättskuggor

WaterDragon®-systemet sitter fast monterat på blandningskammaren respektive processapparaten och kvarstår permanent. Vid våtrengöring öppnas förslutningsklaffen i processkammaren och frigör utrymme för rengöring med en roterande tvättlans. Denna rör sig translatoriskt (i rät linje) in i blandningskammaren. Tvätthuvudet roterar med hjälp av vattentryckets drivkraft, medan sju munstycken bestrålar hela apparaten. Tack vare dess konstruktion rengör och tömmer systemet sig självt automatiskt från restvatten. Systemet torkar också automatiskt.

För att torka införs stora mängder varm luft genom huvudmunstycket på WaterDragon®-systemet. Den varma luften leds förbi det roterande tvätthuvudet och in i blandningskammaren. Först efter torkningen går den roterande tvättlansen tillbaka till parkeringsläget och klaffen sluter processkammaren gas- och vattentätt.

Principen vid WaterDragon®-våtrengöring: utifrån positionen och formen på förslutningsklappen uppstår en minimal tvättskugga.

Principen vid WaterDragon

Denna enhet är framför allt intressant, eftersom det bara finns en pneumatisk cylinder, som utlöser alla rörelser en efter en. Systemet är robust och kompakt. Efter rengöring och torkning stängs systemet automatiskt. Dessutom är det gastätt, även om det skulle finnas ett vakuum eller övertryck i blandningsreaktorn. Anslutningen kan utformas som en TriClamp-fläns eller svetsfläns.

Även de högsta hygiennormerna uppfylls tack vare den fogfria designen

Tack vare den fogfria och detaljerade konstruktionen av alla komponenter, garanterar blandningsmaskinen en hög hygiennivå tack med låga personalkrav. Den anses vara mikrobiologiskt kontrollerbar och är GMP-kompatibel samt FDA-gödkänt för produktion av farmaceutiska varor, kosherprodukter och bakteriekulturer. Eftersom alla delar, som är i kontakt med slutprodukten (inklusive blandningsverktyget SinConvex®) är härdade, garanteras en homogen fördelning av den önskade temperaturen i blandningen. Fördelarna med amixon®-mixrar med torkare kan testas med originalprodukter i pilotanläggningen i fabriken i Paderborn. På detta sätt kan användaren bli övertygad om de perfekta blandningsegenskaperna hos amixon®-mixern.

 

Som framgår här, kan matningen av mixern med råmaterial och tömningen av den blandade produkten utföras med extra låg kontamination, om man använder standard bulkbehållare. Mixern med 2 m³ netto kapacitet rör sig uppåt under blandningsprocessen.