Skip to main content

Mysli – vaativa sekoitus trenditietoisille

Ei päivääkään ilman mysliä

Mysli on nykyisin olennainen osa tietoista, yksilöllistä ruokavaliota. Sen koostumus ja valmistaminen on hyvin yksilöllistä. Yksi perinteisimmistä luomuelintarvikkeiden valmistajista – Bauckhof Mühle – kertoo, millaisia haasteita erilaisten ainesosien sekoittamiseen liittyy ja miten parhaan mahdollisen sekoituksen valmistaminen onnistuu. 

Millainen on terveellinen ja trenditietoinen ruokavalio? Se sisältää vitamiineja ja kivennäisaineita, ravintokuituja, proteiineja, vähän rasvaa ja sokeria, ja riittävästi arvokkaita hiilihydraatteja. Sen lisäksi elintarvikkeiden pitää hektisessa ja vaativassa arjessa olla aina käden ulottuvilla, pitkään säilyviä, nopeasti valmistettavia ja siitä huolimatta terveellisiä ja kaikista parhaiten myös tehokkuutta lisääviä.

Mysli täyttää kaikki nämä vaatimukset helposti: Se on aina saatavilla, säilyy pitkään ja sen valmistaminen ateriaksi on nopeaa. Ainesosiensa ansiosta se on terveellisen ja jopa alkuperäisen ruokavalion ilmentymä. Se pitää pitkään kylläisenä ja sisältää useita arvokkaita ravintoaineita. Mysli myös maistuu hyvälle, koska se on oikea sekoitus makeaa, suolaista, mehevää ja kiinteää. Yksittäiset sekoitukset ovat hyvin erilaisia – aivan kuin makuasiatkin. Mahdollisia raaka-aineita on suuri valikoima, ja tuskin mikään muu elintarvike soveltuu niin hyvin ”massaräätälöintiin” kuin yksilöllinen myslisekoitus, jota on tilattavissa verkosta jopa vain yhden pakkauksen määrinä. Myslin liikevaihto elintarvikkeiden vähittäiskaupassa oli viime vuonna sievoiset 439 miljoonaa euroa.

Olet sitä, mitä syöt

Kuluttajat eivät tänä päivänä arvosta koko ajan enemmän ainoastaan ruokavalionsa koostumusta. Myös alkuperän on täsmättävä. Myös kestävä kehitys, ilmastonsuojelu sekä lähiruoka ja laadukkaat ainesosat kuuluvat vaativan ja terveellisen ruokavalion trendiin. Supermarkettien hyllyillä olevien myslisekoitusten tuoteluetteloissa pistää silmään, että yllättävän monet näistä tuotteista sisältävät teollisesti käsiteltyä sokeria, kuten esimerkiksi dekstroosia, glukoosia, sakkaroosia, maltodekstriiniä ja inverttisokerisiirappia. Myöskään granolan palmuöljyn muodossa sisältämä rasva ei sovi kuvaan, koska se on usein peräisin jättimäisiltä palmuöljyviljelmiltä, jotka monikulttuureina tuhoavat sademetsäalueita.

Siksi on loogista, että luomimyslin osuus kasvaa kuluttajien ympäristö- ja laatutietoisuuden lisääntyessä. Terveellisen myslin ainesosat eivät ole aina pelkästään luomua, vaan parhaassa tapauksessa myös lähellä tuotettuja ja ”luomua”.

Juuri tämä on Bauckhof Mühlen periaate. Markkinoilla tuskin on kovin monta toista elintarvikemerkkiä, joka edustaisi yhtä johdonmukaisesti biologisen, kestävän kehityksen elintarviketuotantoa kuin Bauck. Nykyisen Bauck GmbH:n edeltäjä perustettiin jo 1969 biodynaamisten elintarvikkeiden markkinointiyritykseksi. Useilla sen tuotteista on Demeter-merkki, jonka kriteerit ovat useiden luomumerkkien kriteereitä huomattavasti suuremmat. Tosin myös näiden muidenkin merkkien standardeille on jo luomuyhdistysten asettamat viljelyä ja prosessointia koskevat tiukat säännöt. EU-luomumerkit ja kuusikulmainen saksalainen luomumerkki ovat todiste siitä, että vilja on saanut kasvaa ilman torjunta-aineita ja päätyy yhtä puhtaana myös mysliin.

Bauck-mysli ei sen vuoksi ruoki vain vatsaa vaan myös omaa hyvää omatuntoa. Kuluttaja on valmis siitä hyvästä maksamaan myös jossain määrin enemmän – hänhän saa vastineeksi selkeästi havaittavissa ja maistettavissa olevan myslisekoituksen laadun, joka erottuu muista valmiista sekoituksista.

Maku ratkaisee

100-prosenttisesti luomulaatuiset, kotimaiset useat eri viljalajit – ennen kaikkea kaura – ja muut laadukkaat lähiseudun raaka-aineet sekä kauempaa hankittavat ainesosat ovat edellytyksenä laadukkaille myslisekoituksille, jotta niistä muodostuisi mahdollisimman monilla osa aamupalaa.

 Toinen edellytys on ideaalinen sekoitus – sanan molemmassa merkityksessä. Oma tuotekehittelyosasto huolehtii Bauckhof Mühle -yrityksessä raaka-aineiden korkeimmasta mahdollisesta laadusta ja useiden myslityyppien parhaasta mahdollisesta mausta. Uusia sekoituksia kehitellään jatkuvasti.

Sen vuoksi on tärkeää, että juuri tämä sekoitus pääsee kuluttajan lusikkaan oikeassa sekoitussuhteessa, jotta makuelämys on taattu. Se on mahdollista vain silloin, kun tuotteen kaikki ainesosat sekoitetaan ideaalisesti. Eipä ihme, että Bauckin tuotantohalleissa vieraillessaan vierailijat näkevät amixon®-sekoittimen. 

Heterogeenisten komponenttien sekoittaminen nopeasti ja varovaisesti

Luomulaatuisissa luonnontuotteissa on usein pohjana kaura-, speltti- ja hirssihiutaleita, joihin on sekoitettava mahdollisimman varovaisesti ja tarkasti erilaisia ainesosia kuten esimerkiksi rusinoita, pähkinöitä, suklaamuruja, erilaisia kuivattuja hedelmiä ja pakastekuivattuja hedelmiä ja marjoja.

Sekoitukset vaihtelevat sen vuoksi vain muutamia perusainesosia sisältävästä perusmyslisekoituksesta monimutkaisempiin, kymmeniä ainesosia sisältäviin sekoituksiin saakka. Menetelmäteknisesti ideaalinen myslisekoitus on siten hyvin vaativa, sillä erityisesti käytettyjen raaka-aineiden muoto ja rakenne eivät saa muuttua sekoittamisen pääprosessointivaiheessa.

Aika usein sekoitusaika mysli- ja aamiaismurosekoitusten tapauksessa on ainoastaan 10 - 30 sekuntia. Tämän äärimmäisen lyhyen ja siten myös hyvin varovaisen sekoitusvaiheen ansiosta esimerkiksi myslin sisältämien arkojen ainesosien hiukkasrakenne ei juurikaan muutu, ja kuluttajan saaman tuotteen laatu on erittäin hyvä.

 Sekoittamiseen käytetään amixon®-tarkkuussekoittimia, ennen kaikkea kaksiakselista pystysekoitintyyppiä HM. Kaksi samansuuntaisesti pyörivää kierteistä sekoitusosaa saavat aikaan sekoitteiden nousun reunoilla ylöspäin ja virtauksen painovoiman vaikutuksesta keskellä alaspäin. Kolmiulotteisen materiaalien virtauksen ansiosta saavutetaan teknisesti ihanteellinen sekoitteiden laatu, jota ei käytännössä enää ole mahdollista parantaa.

Sekoitusprosessi toteutetaan tällaisen, teknisesti ilman kuolleita alueita toimivan amixon®-laitteen sisällä toistettavasti – ja sekoitteiden laatu säilyy korkeana myös sekoituskammion vaihtelevilla täyttömäärillä, jotka voivat olla 15 - 100 % varsinaisesta nimellistilavuudesta. 

Vaikeat tehtävät tuotannossa: tyhjennys ja puhdistus

Äärimmäisen lyhyen ja erityisen täsmällisen sekoitusvaiheen lisäksi on kiinnitettävä huomiota myös tyhjennysprosessiin. Tyhjennyksen tulisi niin ikään tapahtua tuotetta vahingoittamatta, erottamatta ja mieluiten myös ilman jäämiä.

amixonin patentoima, Multi-Plane®-osana toteutettu SinConvex® -sekoitusosa jatkaa hitaasti pyörimistään ja samalla yksi tai useampi pohjalevyssä sijaitseva, suurikokoinen ulostuloelin avautuu. Siten muodostuu tuotteen optimaalinen ulosvirtaus, joka täyttää edellä mainitut edellytykset.

Sen jälkeen on mahdollista toteuttaa ergonominen, manuaalinen kuivapuhdistus sekoituslaitteessa olevien suurikokoisten, hygieenisten tarkastusluukkujen kautta. Luukut on valmistettu CleverCut®-menetelmän mukaisesti. Urassa sijaitseva O-rengas tiivistyy erittäin lähellä tuotetta ja käytännöllisesti katsoen ilman kuolleita alueita. Rakennetyyppi on kaasutiivis, pölytiivis ja vesitiivis. Tarkastusluukut avataan käyttämällä manuaalisesti KwickKlamp®-sulkimia. Sähkömekaaniset turvalukitukset sallivat tarkastusluukkujen avaamisen vasta silloin, kun laite on erotettu sähköverkosta.

Valinnaisesti on mahdollista suorittaa myös märkäpuhdistus, joka voidaan toteuttaa jopa täysin automaattisesti.

amixon®-sekoittimet vastaavat EHEDG-organisaation ja FDA-viraston asettamia määräyksiä ja täyttävät siten laadukkaiden, herkkien ja jauhemaisten sekoitteiden hygieeniselle käsittelylle asetetut korkeimmat vaatimukset erityisesti muro- ja myslisekoitusten, teesekoitusten, mausteiden, erityisruokavaliovalmisteiden ja aromiaineiden valmistuksessa. Sen lisäksi laitteet vastaavat kaikkia GMP-standardien asettamia vaatimuksia.

Näiden ja lukuisien muiden amixon®-tarkkuussekoittimien ominaisuuksien ansiosta myslien valmistajat pystyvät hallitsemaan kuluttajalle yksilöllisesti koottavien myslisekoitusten valmistuksen yhtä hyvin kuin suurien erienkin valmistamisen B2B-alueella.  

Tarkistusluettelo myslien sekoittamiseen Bauck-yrityksessä

  • Toimittaako sekoitin ideaaliset sekoitteiden laadut hyvin lyhyillä sekoitusajoilla?
  • Onko erityisen tuotetta vahingoittamaton sekoittaminen varmaa?
  • Voivatko täyttöasteet vaihdella välillä 15 % - 100 % – sekoitteiden laadun säilyessä tasaisena?
  • Pystytäänkö saavuttamaan tehokas lopputyhjennys, joka on vähintään 99,98 %?
  • Noudatetaanko suurimpia mahdollisia hygieniastandardeja?
  • Onko laitteessa suurikokoiset tarkastusluukut, jotka sulkeutuvat ilman kuolleita alueita ja jotka ovat pysyvästi kaasu- ja pölytiiviit?
  • Voidaanko säiliöt puhdistaa valinnan mukaan kuiva- tai märkäpuhdistuksella?

Kuva 2: HM 2000 myslisekoituksilleKuva 1: Kolmiulotteinen sekoittaminen amixon®-kaksiakselisekoittimessa

Kuva 1:Kolmiulotteinen sekoittaminen amixon®-kaksiakselisekoittimessa

Kuva 2:HM 2000 myslisekoituksille

Tausta/tietoruutu

Myslin historia

Sveitsiläinen lääkäri ja ravitsemusuudistaja Maximilian Oskar Bircher-Benner hemmotteli perustamansa, lähellä Zürichiä sijaitsevan ”Lebendige Kraft” -parantolan johtajana asiakkaitaan vuoden 1900 tienoilla Apfeldiätspeise-nimisellä annoksella. Häntä pidetään nykyisin myslin keksijänä. Sveitsinsaksaksi ”d Spys”-nimellä kutsuttu raakaruoka-annos koostui tuolloin liotetuista kaurahiutaleista, joihin sekoitettiin raastettua omenaa, pähkinöitä, sitruunamehua ja sokeroitua kondensoitua maitoa. Sitä tarjoiltiin ”Birchermues”-nimellä helposti sulavana iltapalana.

1940-luvulla on kiittäminen toista luonnonmukaisen ruokavalion edelläkävijää professori Werner Georg Kollathia siitä, että tätä viljaista ruokalajia kehitettiin eteenpäin ja se löysi 1950 - 1970-luvuilla valmistuotteena tiensä aamiaispöytään. Myslin voittokulku alkoi luontaistuoteliikkeistä. Nykyisin valmiit vilja-siemenseokset täyttävät supermarketeissa kokonaisia hyllyjä.