Skip to main content

Mysli - en krævende blanding til trendbevidste

Ikke uden min mysli

Mysli er blevet en uundværlig del af en bevidst, individuel ernæring.Meget individuel i sin sammensætning og tilberedning.Hvilke udfordringer blandingen af de forskellige komponenter og hvordan den ideelle blanding kan produceres, afslører en af de mest traditionelle økologiske fødevareproducenter - Bauckhof Mühle.

Hvad udgør en sund, trendbevidst ernæring? Den indeholder vitaminer og mineraler, kostfibre, proteiner, små mængder fedt og sukker, men til gengæld tilstrækkeligt værdifulde kulhydrater. Desuden bør fødevarer i vores hektiske og krævende hverdag altid være lige ved hånden, være længe holdbare, skal kunne tilberedes hurtigt og alligevel være sunde, eller endnu bedre, præstationsfremmende.

Disse krav opfylder mysli i en håndevending: Det er altid tilgængeligt, er længe holdbart og er hurtigt klar til at spise. På grund af indholdsstofferne er det et symbol på en sund, endda oprindelig ernæring. Det mætter længde og leverer mange værdifulde næringsstoffer. Og glem ikke, mysli smager godt, fordi det er den rigtige blanding af sødt, saltet, cremet og kornet. Derved er denne blanding individuel meget forskellig – som smag og behag nu engang er. Men næppe nogen anden fødevare er så velegnet til "massetilpasning" på grund af de mange tilgængelige råvarer som den personlige mysliblanding, der endda kan bestilles stykvis online. Omsætningen med mysli inden for fødevaredetailhandlen udgjorde sidste år hele 439 millioner euro.

Du er, hvad du spiser

I dag lægger forbrugere ikke kun i tiltagende grad vægt på sammensætningen af deres ernæring. Også oprindelsen skal passe. Bæredygtighed, klimabeskyttelse gennem regionalitet og højkvalitative ingredienser hører til trenden ved en krævende og sund ernæring. Hvis man ser på ingredienslisten til mange mysliblandinger på supermarkedets hylder, bemærker man, at forbavsende mange af disse produkter indeholder andele af industrielt forarbejdet sukker såsom dextrose, glucose, saccharose, maltodextrin og invertsukkersirup. Også det i form af palmeolie i sprød mysli indeholdte fedt passer heller ikke ind i billedet, da det ofte kommer fra kæmpe palmeplantager, der som monokulturer fortrænger den ryddede jungle.

For så vidt er det kun logisk, at andelen af økologisk mysli stiger i takt med forbrugernes stigende miljø- og kvalitetsbevidsthed. Derved er ingredienserne i en sund mysli ikke kun "økologiske", men i bedste fald endda både regionale og "økologiske".

Dette er præcis det, som Bauckhof Mühle står for. Som næppe et andet fødevaremærke repræsenterer Bauckhof værdierne ved en økologisk, bæredygtig fødevareproduktion. Forløberen for vore dages Bauck GmbH blev grundlagt i 1969 som et markedsføringsfirma for økologisk-dynamiske fødevarer. Mange af dets produkter har endda Demeter-seglet, hvis kriterier går langt ud over mange andre økologiske segl. Men også for deres standarder fastlægger økologiske forbund allerede strenge regler for dyrkning og forarbejdning. Og selv de typiske henvisninger via det økologiske EU-segl samt det sekskantede tyske øko-segl er bevis for, at kornet fik lov til at vokse pesticidfrit og at det lander ligeså rent i myslien.

En Bauckhof-mysli tilfredsstiller derfor ikke kun maven, men også den egne gode samvittighed. Derfor betaler forbrugeren så også gerne lidt mere - forventer dog derfor også, at mysliblandingen har en tydelig bedre kvalitet, der både kan mærkes og smages, og som derefter også adskiller sig velgørende fra de andre færdige blandinger.

Smagen bestemmer

Valget af lokale kornarter - især havre - og andre højkvalitative ingredienser fra regionen samt regionalt ikke tilgængelige komponenter i 100 % økologisk kvalitet, er en forudsætning for at højkvalitative mysliblandinger kan blive til en elsket del af morgenmaden.

Den anden forudsætning er den ideelle blanding – i ordets dobbelte betydning. En separat produktudviklingsafdeling hos Bauckhof Mühle sørger for højeste råvarekvalitet og den bedste smag af de mange myslivarianter. Derved skabes der hele tiden nye blandinger.

Derfor er det vigtigt, at nøjagtigt denne blanding genfindes i det korrekte mængdeforhold på skeen for at skabe en nydelsesoplevelse for forbrugeren. Dette lykkes kun, hvis produktet med alle dets komponenter er blevet perfekt blandet. Og således støder man ved en rundvisning i Bauckhofs produktionshaller på blandere fra amixon®.

Hurtig og skånsom blanding af heterogene komponenter

Ved de i økologisk kvalitet foreliggende naturprodukter, drejer det sig ofte om en basis af havre, spelt eller hirseflager, der skal blandes så skånsom som muligt med forskellige komponenter, såsom sultanas, nødder, chokoladestykker, tørrede frugtarter og frysetørret frugt.

Derfor spænder blandingerne fra en basis-mysliblanding med nogle få komponenter til varianter med flere dusin ingredienser til mere komplekse myslivarianter. Procesteknisk er den ideelle mysliblanding derfor meget krævende, fordi især de anvendte råmaterialers form og struktur ikke bør ændre sig under hovedblandingsprocessen.

Ikke sjældent udgør blandetiden ved mysli- og kornblandinger kun 10 til 30 sekunder. For på grund af denne ekstremt korte og derfor meget skånsomme blandeproces bevares for eksempel partikelstrukturen af følsomme komponenter i myslien bedst muligt, således at forbrugeren får en meget høj kvalitet.

Hertil bruges der amixon®-præcisionsblandere, fortrinsvis vertikal-dobbeltakselblandere af type HM. Det tilgrundliggende funktionsprincip af to skrueblandere, der roterer i samme retning, initierer en opadgående bevægelse i periferien og en nedadgående strømning i midten ved hjælp af tyngdekraften. Gennem denne tredimensionale omfordeling opnås der en teknisk ideel blandingskvalitet, der ikke kan forbedres mere i praksis.

Blandeprocessen udføres reproducerbart i en sådan teknisk dødrumsfri, amixon®-enhed – og selv med variable påfyldningsmængder i blandingskammeret fra 15 til 100 % af den nominelle volumen, kunne der ikke registreres nogen forringelse af blandingskvaliten.

Følsomme opgaver i produktionen:Tømning og rengøring

Dog skal man ikke kun hellige sig den ekstremt korte og meget præcise blandingsproces, men også tømningsprocessen. For også her gælder det om at tømme så produktskånede som muligt, adskillelsesfrit og ideelt også fuldstændigt.

Mens det af amixon® SinConvex® blandingsværktøj, konstrueret som et Multi-Plane® værktøj, fortsætter med at rotere langsomt, åbnes et eller flere store udløbsorganer i bundpladen. Således opstår der en optimal udstrømning af produktet, der opfylder de førnævnte karakteristika.

Derefter kan der udføres en ergonomisk, manuel tør rengøring gennem de store, hygiejniske inspektionsdøre på blanderen. Dørene er fremstillet med CleverCut®-metoden. O-ringen i rillen tætner meget tæt på produktet og praktisk uden dødrum. Konstruktionen er permanent gas,- støv og vandtæt. Åbningen af inspektionsdørene ske ved manuel betjening af KwickKlamp®-låsene. Elektromekaniske sikkerhedslåse tillader kun åbning af inspektionsdørene, når systemet er afbrudt fra elnettet.

Som option dertil kan der også udføres en våd rengøring, valgfrit endda fuldautomatisk.

amixon®-blandere svarer til specifikationerne i EHEDG og FDA og opfylder således de højeste krav til hygiejnisk behandling af højkvalitative, følsomme og pulverformede produkter, såsom korn- og mysliblandinger, teblandinger, krydderier, helsekost og aromaer. Desuden opfylder enhederne alle krav i GMP-standarderne.

På grund af disse og adskillige andre egenskaber ved amixon®-præcisionsblanderne, klarer mysliproducenten balancegangen mellem individuelt sammensatte opskrifter til forbrugeren til store partier til B2B-området.

Tjekliste til blanding af mysli hos Bauckhof

 

  • Klarer blanderen ideelle blandekvaliteter ved meget korte blandetider?
  • Er en særlig produktskånsom blandingsproces sikret?
  • Er blandingskvaliteten ens ved varierende fyldniveauer fra 15 % til 100 %?
  • Kan der opnås en effektiv resttømning på mindst 99,98 %?
  • Overholdes der højeste hygiejnestandarder?
  • Findes der store inspektionsdøre, der lukker dødrumsfrit og der er permanent gas- og støvtætte?
  • Kan beholderne valgfrit rengøres tørt eller vådt?

 

Fig 1: Tredimensional omfordeling i en amixon® dobbeltakselblanderFig 2: HM 2000 til mysliblandinger

Fig 1: Tredimensional omfordeling i en amixon® dobbeltakselblander

Fig 2: HM 2000 til mysliblandinger

 

Baggrund / infoboks

Mysliens historie

I sin tid var det den schweiziske læge og ernæringsreformator Dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner, der omkring 1900 som leder af sit eget sanatorium ”Lebendige Kraft” på Zürichberg, forkælede sine gæster med en æblehelsekost. I dag betragtes han som opfinderen af mysli. Det på Schweizertysk ”D Spys” kaldte råkostmåltid, bestod af opblødte havregryn blandet med revne æbler, nødder, citronsaft og sødet kondensmælk. Det blev serveret som en let fordøjelig aftensmad under navnet "Birchermues".

I 1940'erne var det takket være en anden pioner inden for helsekosten, professor Werner Georg Kollath, at dette kornmåltid blev videreudviklet og fra 1950'erne til 1970'erne fandt vej til morgenbordet som færdigprodukt. Mysliens sejrstog begyndte i helsekostbutikkerne. I dag fylder de færdige kornkerneblandinger hele supermarkedsreoler.