Skip to main content

Mikseranlæg til kødalternativer

Kødfrie produkter er den nye trend

I visse dele af befolkningen kan der uden tvivl iagttages en tendens til en ernæring, der enten er helt kødfri eller i mindre grad baseret på kød. Således stiger forbruget af produkter, der erstatter kød. Mange forbruger vælger helt at undgå det af forskellige årsager og leder derfor efter alternativer. På den ene side giver vegetarerne afkald på kød med hensyn til dyrevelfærd. Det intensive husdyropdræt afvises af etiske grunde. Andre argumenterer for, at disse kødprodukter er mindre sunde, da dyrene får for meget profylaktisk medicin. Med hensyn til den aktuelle debat om klimaet ønsker et stigende antal forbrugere at spise vegetarisk eller endda vegansk. En af de nævnte hovedgrunde er hurtigt voksende verdensbefolkning og den stigende miljøforurening. Konklusionen er meget enkel: det individuelle CO2-fodaftryk skal minimeres. Og her spiller ernæringen en stor rolle. Det intensive husdyropdræt producerer en ikke ubetydelig procentdel af de samlede CO2-emissioner. Miljøstyrelsen i Tyskland går ud fra, at en vegetarisk kost ville reducere klimabalancen pr. indbygger med cirka 600kg CO2, hvilket svarer til en besparelse på 30%.

Etablerede kødproducenter såvel som startups forfølger ideen om at producere pølser, kød og grillvarer baseret på vegetabilske råvarer. Men også en del Global Players i fødevareindustrien følger udviklingen og afsætter betydelige ressourcer til de interne udviklingsafdelinger for at udvikle perfekt kødimitationer. Man skal i dag overhovedet ikke være bange for at sammenligne vegetariske pølser med de traditionelle produkter.

Hvad skal kødalternativer levere?

Fremstillingen af produkter, der erstatter kød, er kompliceret og teknologisk ekstremt krævende. En betydelig indsats skal stadig ydes, hvis formen, konsistensen, smagen og følelsen i munden skal være den samme som hos en traditionel steak, schnitzel eller burger. Kunden skal ikke savne én eneste egenskab af kødprodukter i de vegetariske eller veganske alternativer. Således skal teksturen og endda lugten af den formentlige original blive reproduceret. Tilberedelsen på grillen eller i panden skal også være så autentisk som muligt. Selv hos de store fastfoodkæder har vegetariske produkter en fast plads i sortimentet.

Køderstattende produkter er som regel stærkt forarbejdede fødevarer. I deres fremstilling er blandeprocessen afgørende for kvaliteten. Basisblandinger til sådanne produkter består tit af mere end 30 komponenter (tørre, halvfaste eller flydende). Deres fysiske egenskaber er ofte meget forskellige i forhold til massefylden, partiklernes størrelse, flydeevnen og stabiliteten. På den ene side indeholder præparaterne ofte en blanding af tørstoffer, hvorimod de for andre produkttyper kan indeholde væske for at opnå pastøse masser opstår.

Vores mikseranlæg er løsning

En kontinuerlig massebehandling er målet, mens der tages højde for påfyldnings- og konfektioneringsprocesser. Dette gælder især, når produkterne ikke flyder optimalt, er klæbrige eller ikke burde komme i kontakt med ilt.

Kontinuerlige behandlingsprocesser bliver vanskeligere, hvis opskriften ændres ofte und flere enkeltkomponenter indblandes i processen. Det er tit den bedste løsning, at størstedelen af faststofkomponenterne fremstilles i batches som mellemtrin. Dette skyldes, at automatiseringen og doseringen af pulverformet blandinger ofte er mere kompliceret end for flydende produkter.

amixon® tilbyder derfor et moderne system, der blander kontinuerlig og kan samtidig også bruges som præcisionsmiksere i batches. Det drejer sig om et konisk og cylindrisk kammer, som er udstyret med en helixformet blandeværktøj i centret. Mikseren står på vejeceller. Ved udløbet er et lukkebeslag installeret, der ikke lader mellemrum. Denne åbnes eller lukkes alt efter vejedataene. På denne måde kan fyldningsgraden holdes konstant. Doseringen af pulveret foretages gravimetrisk og er installeret for oven af mikseren.

Den kontinuerlige mikser AMK fra amixon® kan også bruges som præcisionsmiksere i batches.

Den kontinuerlige mikser AMK fra amixon® kan også bruges som præcisionsmiksere i batches.

 

Kendetegnet af den kontinuerlige mikser fra amixon® er, at den fra kampagnens start til slut producerer brugbare produkter. Der opstår intet affald i løbet af blandeprocessen. Her er en detaljeret beskrivelse af proceduren: Udløbet er lukket under selve blandingen. Alle gravimetrisk arbejdende doseringsenheder startes samtidige med lav udstrømningstempo og bliver derefter justeret automatisk. Mikserens fyldningsniveau stiger kontinuerlig mens blandingen starter når kammeret er halvfyldt. Afstemningen af doseringsenhederne er afsluttet, når mikseren er halvfyldt. Udløbet begynder at åbne sig langsomt, hvis fyldningsniveauet når cirka 80%. En fyldningsgrad på 80% holdes konstant. Doseringsstrømmen øges konstant indtil den maximale massestrøm er opnået. Når produktionskampagnen er afsluttet, gælder følgende procedure. Alle doseringsenheder forsinker udstrømningen af massen successivt og slukker derefter på samme tid. Mikseren tømmes kontinuerlig uden at efterlade rester. Letflydende produkter tømmes grundigt.